ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Στις όψιμες περιοχές (Ζίτσα Ιωαννίνων) λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας στο τελευταίο διάστημα (μέση θερμοκρασία 11,1 ο C) η διάρκεια επώασης των από 24/4 μολύνσεων περιμένουμε να παραταθεί σε διάρκεια και οι πρώτες κηλίδες να γίνουν ορατές από 10/5 επίσης. Συνεπώς για όλες τις περιοχές από 10/5 καλό είναι να εφαρμόζονται διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα , που δεν ξεπλένονται από την βροχή, σε διαστήματα τέτοια που ανάλογα με την διάρκεια δράσης των εγκεκριμένων σκευασμάτων οι αμπελώνες να είναι καλυμμένοι, καθώς γύρω από την άνθηση το αμπέλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολύνσεις.
Αν χρησιμοποιούνται σκευάσματα που ενέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εναλλαγές με σκευάσματα επαφής ή σε εναλλαγές με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης (βλ ομάδες κατά F.R.A.C στην σχετική λίστα μυκητοκτόνων 21/3/2016)
Κατηγορία σκευάσματος (βλ. σχετική λίστα μυκητοκτόνων ΔΓΠ 2.21/3/2016) Διαστήματα εφαρμογών (ημέρες) Βιοτεχνολογικά σκευάσματα και σκευάσματα που προάγουν την άμυνα του φυτού Έως 7 Θείο βρέξιμο ή επίπασης, όξινο ανθρακικό και άλλα επαφής 11-14 Παρεμποδιστές βιοσύνθεσης στερόλης (ομάδα 3 FRAC) 11-14 Στρομπιλουρίνες (ομάδα 11) Κινολεϊνες κ.α. (ομάδες 5,7,8,13,U6,U8 FRAC) 14-16 Σε αυτή την περίοδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα επαφής όπως το θείο (βρέξιμο ή επίπασης) καθώς οι θερμοκρασίες δεν αποτελούν περιοριστικό παράγοντα από πλευράς τοξικότητας.