Εκτύπωση σελίδας

Εγκρίθηκε στην Ε.Ε. ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτώβριος 2017 Εγκρίθηκε στην Ε.Ε. ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια

Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική κτηνοτροφία περιλαμβάνει η Συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση omnibus – γεωργικά θέματα. 

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια. Σύμφωνα με το νέο ορισμό δίνεται η δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση στη Μεσογειακή περιοχή μια πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Οι θάμνοι και τα δέντρα που βόσκονται, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της Μεσογειακής βλάστησης πλήρως προσαρμοσμένα στο Μεσογειακό κλίμα και κυρίως την ξηρασία του καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό μπορούν να καλύψουν στη Νότια Ευρώπη, τις διατροφικές ανάγκες ζώων τα οποία βόσκουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα, μειώνοντας το κόστος και σταθεροποιώντας την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, κρέας, φέτα, γιαούρτι), όπου τα μικρά μηρυκαστικά πρόβατα και αίγες αποτελούν την πλειοψηφία του ζωικού κεφαλαίου.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει:
«Μετά από μακρά και επίμονη προσπάθεια, έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την έγκριση ενός νέου ορισμού για τα μόνιμα βοσκοτόπια. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές για την επίλυση ενός μόνιμου προβλήματος που σχετίζεται άμεσα με την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Συνεπώς δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ίδια την Ελληνική κτηνοτροφία. Γι αυτό άλλωστε η χώρα μας πρωταγωνίστησε στις επίπονες προσπάθειες αλλαγής του ορισμού, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία του κοινωνικοοικονομικού ρόλου της κτηνοτροφίας ως δραστηριότητας που ασκείται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, δημιουργώντας εισόδημα για τους κατοίκους, προστατεύοντάς τες από την εγκατάλειψη και παράγοντας προϊόντα ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας».


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Παρατάθηκε η υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας στην Α.Α.Δ.Ε. έως τις 31 Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση 43349 ΕΞ 2025 με την οποία τροποποιείται η απόφαση 127754 ΕΞ 2022

Διαβάστε περισσότερα 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Από σήμερα οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση – Η προθεσμία και η διαδικασία

Από σήμερα Δευτέρα 10/3 θα έχουν την δυνατότητα οι δικαιούχοι της παρέμβασης Π3-71 (Εξισωτική Αποζημίωση)

Διαβάστε περισσότερα 

ΑΠΕΡΓΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις (Α.Π.Σ.Ι “Η ΠΙΝΔΟΣ” - Γ.Α.Σ.Ι “ΕΝΩΣΗ αγροτών” & ZOINOS WINERY) 

Διαβάστε περισσότερα