Νέος χάρτης μειονεκτικών περιοχών άλλοι δικαιούχοι εξισωτικής το 2019
Το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών μέσα στις οποίες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαθέτουν εκμετάλλευση και θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση από το 1/12019 αλλά και αυξημένο πριμ ή περισσότερα μόρια στα Προγράμματα έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώνεται εδώ ότι ο χάρτης ορεινών περιοχών μένει ο ίδιος.
Υπενθυµίζεται πως η εξισωτική δίνεται βάση το πού βρίσκεται το δηλωµένο αγροτεµάχιο και όχι µε βάση τον τόπο µόνιµης κατοικίας του δικαιούχου.
Σημειώνεται εδώ πως το 2017, στις µειονεκτικές περιοχές βρέθηκαν 169.991 δικαιούχοι εξισωτικής τους οποίους αφορά οποιαδήποτε αλλαγή στο χάρτη βάσει της νέας οριοθέτησης, καθώς από 1/1/2019 χάνουν το δικαίωμα εισπραξής της. Υπενθυµίζεται πως η εξισωτική δίνεται βάση το πού βρίσκεται το δηλωµένο αγροτεµάχιο και όχι µε βάση τον τόπο µόνιµης κατοικίας του δικαιούχου. Σηµειώνεται πως µετά την ολοκλήρωση της νέας οριοθέτησης, θα καθοριστεί το ύψος ενίσχυσης µε βάση τις περιοχές που θα προκύψουν, το οποίο σήµερα είναι 9,5 ευρώ το στρέµµα.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο χάρτης των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα:
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γνωστοποιεί ότι προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ενισχύει τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) θα πρέπει να προβεί σε νέα οριοθέτησή τους. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για νέα οριοθέτηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού και τη θέτει σε διαβούλευση. Ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από σήμερα Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018.
Επισημαίνεται ότι στο έγγραφο της διαβούλευσης παρουσιάζεται χάρτης και κατάλογος των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα ανά Περιφέρεια, Δήμο, Τοπική/Δημοτική κοινότητα».
Κανονιστικά, η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) βασίζεται σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα κράτη – μέλη, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς που σχετίζονται ιδίως με τη χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους ή τις κακές κλιματικές συνθήκες αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί μετά από επενδύσεις σε υποδομές ή από μεθόδους παραγωγής ή συστήματα καλλιέργειας, ενώ είναι σημαντική στις περιοχές αυτές η διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας.
Το κείμενο της διαβούλευσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/92-oriothetisi_perioxwn