Νέα προειδοποίηση Βορίδη για ελληνοποιήσεις.
Νέα προειδοποίηση Βορίδη για ελληνοποιήσεις.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι προκλήσεις που την συνοδεύουν και η θέση των μικρο-καλλιεργητών απέναντι στις επερχόμενες εξελίξεις ήταν ο βασικός άξονας της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος –εκτός των άλλων– ανακοίνωσε αυστηρό διωκτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων για την προστασία της ελληνικής παραγωγής.
Τόσο ο υπουργός, όσο και οι εισηγητές στη συνεδρία για τη «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να συνενωθούν οι μικρο-καλλιεργητές δημιουργώντας νέα δυναμικά σχήματα.
Σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Βορίδης μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει για μείωση του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στον πρωτογενή τομέα. «Η θέση της χώρας είναι να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός» τόνισε ο υπουργός κι εκτίμησε ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των «συμμαχιών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επόμενο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι η σύνδεση των επιδοτήσεων με μέτρα και επενδύσεις περιβαλλοντικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά την αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, οι ανάγκες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν εκτοξευτεί στα 210 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται για φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά και το εισόδημα των αγροτών. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον παράγοντα της αιρεσιμότητας, που τίθεται και εξήγησε ότι σταδιακά η Ευρώπη θα αρχίσει να ζητά συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους για να χορηγεί τις ενισχύσεις.
«Πρέπει να πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, χρειάζονται επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός, ωστόσο επεσήμανε ότι οι μικρο-καλλιεργητές δεν έχουν δυνατότητες τέτοιων επενδύσεων, κάτι που έχει διαμηνύσει και η Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Χρειάζεται να κινητροδοτήσουμε την ανάγκη συνένωσης των μικροπαραγωγών» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. «Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν το δεύτερο κομμάτι της ΚΑΠ» επισήμανε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «έξυπνες καλλιέργειες» με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και κάλεσε τις σταρτ απ και όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με την καινοτομία να ρίξουν το βάρος τους στον πρωτογενή παραγωγή, διότι σε άλλη περίπτωση θα είναι μια αγορά που θα εκμεταλλευτούν οι ξένες επιχειρήσεις.
Στην τοποθέτησή του ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά και στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ανακοινώνοντας ότι γίνεται πιο αυστηρό το διωκτικό πλαίσιο με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο εξής, όπως είπε ο κ. Βορίδης όσοι επιχειρούν ελληνοποιήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν δίωξη για νοθεία σε ΠΟΠ, για παραπλάνηση καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό. «Αυτό θα είναι το διωκτικό πλαίσιο από εδώ και πέρα. Θα είναι και ποινικό, και με διοικητικές κυρώσεις» είπε, κατέθεσε όμως και τον προβληματισμό «μήπως να αντιμετωπίσουμε κι εμείς την αισχροκέρδεια» σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έκταση του φαινομένου.
Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε βήματα που γίνονται για τη φορολογική ελάφρυνση των παραγωγών. Παρέπεμψε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και του φόρου στις ομάδες παραγωγών. «Θα δούμε και το κόστος της παραγωγής. Μπροστά μας ανοίγεται δρόμος με συγκεκριμένες προσκλήσεις».
Αραχωβίτης: Σοβαρές προοπτικές στον πρωτογενή τομέα
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης αναφερόμενος στην πρωτογενή παραγωγή εντόπισε ότι το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με τα διαρθρωτικά δεδομένα και περιέγραψε «τους μικρούς κλήρους, το ανάγλυφο, την ανεπάρκεια φυσικών πόρων, το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή.
Παρόλα αυτά, όπως είπε υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, η βιοποικιλότητα, αλλά και η φήμη των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Συνδέοντας όλα αυτά με την ιστορία, την κουλτούρα τον πολιτισμό και τον τουρισμό, θεώρησε ότι η πρωτογενής παραγωγή εξακολουθεί να έχει σοβαρές προοπτικές.
Ο Θύμιος Μπόκιας, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης για Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών μέσω της ΚΓΠ. Ανέλυσε την πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020 σε σχέση με τους στόχους και επιτεύγματα. Στη συνέχεια μίλησε για τη Νέα Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 σε σχέση με την κατάρτιση Στρατηγικών Σχεδίων και μετέφερε εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον.
Η Χρυσάνθη Κισκίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην Βιοοικονομία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και τόνισε ότι μέσω του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΠΚΜ έχει ενσωματωθεί η Κυκλική Οικονομία, ως διαχείριση απορριμμάτων και αξιοποίηση του βιοαερίου, στους τομείς προτεραιότητας. «Η βιο-οικονομία και η κυκλική βιο-οικονομία έχει διασυνδεθεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η ΠΚΜ ώστε να υποστηριχθεί ο σχεδιασμός σε πρακτικό επίπεδο και να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα με άμεσα και έμμεσα οφέλη» πρόσθεσε.
Η Carla Tanas, Co-Founder & CEO, Future Agro Challenge επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει 6000 διαφορετικά φυτά και βότανα, περιγράφοντας « τη μοναδική χλωρίδα στον κόσμο». Όπως είπε τα βότανα θα μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αλλά και να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών». Πρόκειται όμως για την διασύνδεση της παραγωγής σε νέα είδη που δεν φαίνεται να εξελίσσεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μας λείπει η γνώση» καθώς αγρότες συνταξιοδοτούνται, αλλά οι αλλά νέοι αγρότες δεν εισέρχονται στο χώρο γιατί το εισόδημα δεν είναι ελκυστικό.
Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη Μελέτης της διαΝΕΟσις για του Νέους Ελληνικούς Συνεταιρισμούς & Managing Partner της Τόπος Συμβουλευτική, αναφέρθηκε διεξοδικά στους συνεταιρισμούς, εστιάζοντας στο «πρόβλημα μεγέθους στον πρωτογενή τομέα». Περιέγραψε μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των 68 στρεμμάτων και 27 επιχειρήσεις είχαν πωλήσεις άνω των 100 εκατ. «Οι μικροί παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν όπως πρέπει τα προϊόντα τους. Η μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική κάνει πιο εύκολη τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές» τόνισε η κ. Σκυλακάκη και περιέγραψε νέα μοντέλα συνεργατικότητας για τον πρωτογενή τομέα.
Ο Σπύρος Μυλωνάς δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας αναφέρθηκε στο πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζήτησε επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του Πηνειού, προϋπολογισμού 31 εκατ ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στήριξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας ζήτησε ο Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εξαγωγών "Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών". Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά η παραγωγή. Προκειμένου να αναστραφεί η τάση, πρότεινε πρόγραμμα αναμπέλωσης επισημαίνοντας ότι το προϊόν λόγω της αποδεδειγμένης διατροφικής του αξίας και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων έχει σοβαρές προοπτικές στις διεθνείς αγορές.
Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αθανάσιος Παπαδοπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, πρ. Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και πρότεινε πολιτικές παρεμβάσεις για την στήριξη του κλάδου. Επέμεινε επίσης στη σύσταση συνεταιρισμών, τονίζοντας «Κάντε μια προσπάθεια με τους συνεταιρισμούς για να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα».
Ο Φάνης Παπανικολόπουλος, Εκπρόσωπος Berryplasma αναφέρθηκε στην επένδυση στη γνώση και την καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων, επισημαίνοντας κι αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συνέργειες: «Υπάρχουν παραδείγματα που μας δίνουν ελπίδα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας που αναπτύχθηκαν εν μέσω κρίσης» είπε.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο αγροτικό μοντέλο θέλουμε ως Ελλάδα.
Παρέμβαση για την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής έκαναν ακόμη ο Γιάννης Πετράτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β' Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Χημικός, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Στη συζήτηση για το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής παρενέβησαν ακόμη οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης και του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.
Συντονιστής στη συνεδρία ήταν ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γεωπόνος, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου.